logo Diverz

Nieuws

Vrijwilliger van de maand

Stevie en Harm zetten als vrijwilliger vol enthousiasme hun schat aan levenservaring in!

Zwijndrecht – Diverz presenteert haar vrijwilligers maar al te graag. Met plezier zet zij deze keer Harm Otter en zijn vrouw Stevie Lopulalan volop in de belangstelling.

Het is het gevoel dat je weer nodig bent, reageert Harm vrijwel direct op de vraag wat vrijwilliger zijn voor hen betekent. Stop je met werken dan heeft niemand je meer nodig dacht ik aanvankelijk, maar niets bleek minder waar, vertelt hij. Toch ging er heel wat aan vooraf alvorens zij ruim tien jaar geleden vol enthousiasme startten met een leuke vrijwilligersklus in wijkcentrum de Nederburgh.

Ik had de mazzel in 2010 met de VUT te kunnen gaan”, maakt Harm een start met zijn verhaal. Ik had mij bij mijn toenmalige werkgever KPN beziggehouden met alles waar je het woord management voor of achter kon zetten. Bij mijn vertrek herinnerde ik mij dat ik iedere stagiair in onze organisatie adviseerde na de studie eerst een jaar de wereld rond te trekken. Ik was nog geen dag thuis of ik gaf mijzelf datzelfde advies”. Scherp maar liefdevol kijkt Stevie hem aan, “en aangezien ik niet op mijn geweten wilde hebben dat ik ooit zou moeten horen, “waarom heb jij mij niet laten gaan, gaf ik Harm de ruimte. Dat is trouwens kenmerkend voor onze relatie, gaat zij verder, “je verplaatsen in de ander en elkaar niet beknotten”.

 

Zogezegd zo gedaan”, pakt Harm de draad weer op,ik trok de wereld rond en dat leerde mij verschillende dingen. Allereerst dat reizen eigenlijk gewoon hard werken is, maar ook dat alleen maar alleen is en dat de ogenschijnlijk kleine dingen een steeds grotere waarde voor mij kregen. Toch heeft mijn wereldreis mij vooral laten zien hoe onmisbaar de warmte van mijn familie is. Ik zeg je eerlijk, ik was blij dat ik na een klein jaar weer thuis was”. 

Ook Stevie weet als geen ander wat het is om thuis te komen. Zij zag het levenslicht in een Moluks gezin van zeven kinderen. Geboren in Geleen en opgegroeid in Doesburg proefde en voelde zij ‘haar thuis’ toen zij voor het eerst rond haar dertigste op Ambon voet aan wal zette.

Wat een warm land en wat een warme mensen”, vertelt zij. Ik begreep ineens wat mijn vader gevoeld moest hebben. Ik zag zijn voortdurende worsteling vanuit het idee dat de komst naar Nederland maar voor even was en dat hij spoedig terug zou keren naar Ambon. Het doet mij verdriet als ik aan mijn vader denk vooral omdat beloften niet zijn nagekomen en er geen recht gedaan is”.

 

Direct na Harms wereldreis pakten beiden de kans om hun schat aan levenservaring in te zetten als vrijwilligers. Samen op de vrijdagavond achter de bar in wijkcentrum de Nederburgh. Daarnaast bezoek ik regelmatig ouderen voor een stuk gezelligheid”, zegt Stevie, “er is toch niks mooiers als je mensen blij kan maken en er een glimlach op hun gezicht verschijnt. Verplaats je eens in mensen, die niets meer omhanden hebben”, gaat zij verder, “het is toch fantastisch om dan met hen een wandeling te maken”. Harm, die als vrijwilliger ook ouderen ondersteunt bij hun administratie, lacht bij zoveel enthousiasme van zijn vrouw, “ja, wij hebben er veel voldoening van. Als vrijwilliger ben je hartstikke waardevol voor de ander en voor jezelf”.

 

Ook enthousiast geworden en vrijwilliger worden? Kijk voor informatie op www.diverz.info of neem contact op met 078-6206060

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info