logo Diverz

Nieuws

Vrijwilliger in het zonnetje

Enthousiast, betrokken en liefdevol begeleiden Suze en Rob een Eritrees gezin Kop: Stel je open voor de vraag van de ander

 

Diverz is blij met haar vrijwilligers en uit dankbaarheid voor hun inzet stelt zij hen graag aan u voor. Suze en Rob bijvoorbeeld begeleiden een Eritrees gezin dat nog niet zo lang in Nederland woont.

“Het is voor ons een voorrecht dat dit gezin ons pad gekruist heeft”, vertelt Suze. “Naast dat het ons een zinvolle dagbesteding geeft, zijn wij zo dankbaar iets voor hen te kunnen betekenen en dan speciaal voor hun schoolgaande dochters”.

Rob vertelt hoe hij en Suze betrokken zijn geraakt bij het gezin. “Ik heb heel wat jaren gewerkt als veiligheidsdeskundige en arbeidshygiënist. In de bedrijven waar ik werkte zag ik ’s avonds het schoonmaakpersoneel binnenkomen. Ondanks de vaak gebrekkige communicatie maakte ik altijd even een praatje met hen. Die schoonmakers gaven mij daarna steeds het gevoel dat zij gezien werden. Iets soortgelijks overkwam mij in november 2019 toen ik in de supermarkt in gesprek kwam met een vrouw. Zij ging wekelijks naar een inloopochtend in wijkgebouw Hart van Meerdervoort om anderen te ontmoeten en om de Nederlandse taal en gewoonten eigen te maken. Zij nodigde mij uit om ook eens langs te komen. Zo kwam van het één het ander. Na een paar maanden werd mij gevraagd, “hoe zou je het vinden om huiswerkbegeleiding te gaan doen?” Enthousiast als ik was werd ik vrijwel direct in contact gebracht met het gezin uit Eritrea met drie dochters waarvan één van negen en één van zes”.

“Kom maar hoor, wij leggen het jullie wel uit”

“Ik deed aanvankelijk ander vrijwilligerswerk”, neemt Suze het gesprek over. “Ik ben jarenlang werkzaam geweest als onderwijsdeskundige en ik had het wel even gehad met onderwijs en lesgeven. Toen ik Rob zo bezig zag in de videogesprekken met de kinderen kon ik mij niet inhouden en begon mijn onderwijshart weer te kloppen. Ik zei tegen Rob, “waarom nodig je ze niet uit bij ons thuis?” Zo gezegd zo gedaan. De kinderen zijn, nu de basisscholen gesloten zijn, viermaal per week bij ons. Zij starten netjes om halfnegen met hun huiswerk en gaan dan voor de lunch weer naar huis. Wij helpen ze met rekenen en vooral ook met het vergroten van hun woordenschat. Ik ben een beetje een ouderwetse juf”, vult Suze lachend aan. “Oma-juf en meester Opa-Rob zo noemen de kinderen ons”.

“Over woordenschat gesproken”, gaat Rob verder, “Suze en ik beseften al snel dat door op pad te gaan de woordenschat zich uitbreidt, immers onderweg wijs je de dingen aan en benoem je ze. Wij zijn er dus met het gezin op uitgetrokken en hebben hen van alles laten zien, van de kinderboerderij tot het strand en de havens. Van een middag met de waterbus tot een bezoek aan Huis Van Gijn. Dit is een paleis, in zo’n huis willen wij wonen, riepen de kinderen”.

“Ja, wij zijn blij en dankbaar er voor dit gezin te kunnen zijn”, zegt Suze. “Hun leven gaat een beetje open gewoon door verbinding en contact met hen te zoeken. Door jezelf te geven ontvang je zoveel moois terug”. “Blij zijn wij ook met de ondersteuning van Diverz”, voegt Rob toe. “Naast het declareren van wat kleine kosten verzorgden zij een cursus voor mij. Voor de kinderen regelden zij bovendien een laptop en desnoods een tolk”.

 

Suze en Rob moedigen iedereen aan, “meld je aan als vrijwilliger, het verrijkt je en het geeft zowel jou als de ander zoveel voldoening”.

 

 

 

 

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info