logo Diverz

Nieuws

Vrijwilliger in het zonnetje –  Jason Calmez, “ik ben een kok die houdt van een verrassing”

Zwijndrecht – Diverz, de brede welzijnsorganisatie van Zwijndrecht, is dol op haar vrijwilligers. Uit liefde voor hen stelt zij ze graag aan u voor. Het is deze keer Jason Calmez die de eer te beurt valt.

Talentvol en gepassioneerd, het zijn woorden die zich voortdurend opdringen als Jason vertelt over zichzelf. “Ik ben op Curaçao geboren en opgegroeid in de Verenigde Staten, vertelt hij, “ik was en ben nog steeds gek op honkbal. Al op jonge leeftijd was het mijn lust en mijn leven. Mijn club? Houston Astros natuurlijk”. Dat Jason een groot talent was, bleek toen hij al op 17-jarige leeftijd het Triple-A niveau bereikte en als ‘korte stop’ zijn plek tussen het tweede en derde honk gevonden had. Nog geen jaar later sloeg het noodlot toe, door een ongeluk werd zijn honkbalcarrière in de knop gebroken.

 

Vrienden stimuleerden hem naar Nederland te komen en in 2011 was het zover. “Ik had geen werk en sprak geen Nederlands, maar ik had wel de wil om met mijn talenten aan de slag te gaan, vertelt hij, “iedere dag hield ik mijzelf voor dat ik actief moest blijven”. Hij laat de namen vallen van Greta, Dorothy, Bram en Hermania. Ik ben zo dankbaar dat, eigenlijk vanaf het moment dat ik in Nederland kwam, er mensen waren die het in mij zagen zitten en in mij wilden investeren. Ik kreeg de ruimte om met een andere passie van mij aan de slag te gaan, het koken van een heerlijke maaltijd”. Van onder zijn zwarte koksmuts en in zijn wit gestreken koksjas kijkt hij glunderend om zich heen, “hier in Hart van Meerdervoort, hier voel ik mij thuis”.

 

De kok in Jason kwam naar buiten, aanvankelijk in het geven van kookles aan kinderen maar nu vooral aan ouderen. Tweemaal in de maand op woensdag geef ik kookles en maken wij met elkaar een heerlijke maaltijd. Ik geef uitleg bij het bereiden van de gerechten en tussen het koken door is het vooral gezellig. En dan kook ik natuurlijk ook voor onze wijkkeuken”, gaat hij glimlachend verder, “voor wie maar wil maak ik iedere dinsdag wat lekkers. Ik kook van alles en nog wat, uit iedere cultuur zal ik maar zeggen maar wel allemaal halal. In mijn gerechten proef en zie je terug dat ik van een verrassing hou”. Kip is Jasons favoriet, “iedere keer maak ik het net weer even anders. Soms wordt er dan geroepen, ‘is het echt kip wat ik gegeten heb?’ en er wordt nog weleens gevraagd naar het recept, maar nee, mijn recepten geef ik niet prijs!

Je komt bedrogen uit als je denkt met honkbal en koken de passies van Jason wel gehad te hebben. Ik heb nog een derde passie”, vertelt hij, ik ben gek op ‘Bachata’, de wat zwoele romantische muziek uit de Dominicaanse Republiek. Als DJ El Ángel ben ik te horen op Radio Aroma Natural”.

Kijk en luister je naar Jason dan zie en hoor je een dankbaar mens, ik ben niet van het zitten op de bank, ik wil graag bezig zijn. Ik heb een kans gekregen mijn talenten te ontplooien en geef er graag wat van terug aan de mensen. Zo probeer ik van iedere dag iets leuks te maken”.

 

Enthousiast geworden en ook vrijwilliger worden? Vraag Diverz je te helpen bij het aanboren van jouw talenten. Kijk voor informatie op www.diverz.info of neem contact op met 078-6206060

 

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info