logo Diverz

Nieuws

Vrijwilliger in het zonnetje – Andy Lesteluhu vond bij Diverz als docent Nederlandse taal een tweede onderwijsleven 

Zwijndrecht – “Ik zag mijn vader in tranen toen ik hem vertelde de pabo te gaan doen, ik wilde immers dolgraag leraar worden, vertelt Andy Lesteluhu, “het waren ‘warme’ tranen, tranen van geluk, liefde en trots.

Diverz, de brede welzijnsorganisatie van Zwijndrecht, is gek op vrijwilligers zoals Andy. Uit dankbaarheid en liefde krijgt maandelijks steeds één van hen de ruimte zich aan u voor te stellen.

 

Ik zou eigenlijk timmerman worden net als mijn vader”, gaat Andy verder, hij deed geweldige dingen met zijn handen en je vader is je voorbeeld, nietwaar? Toch liep het voor mij anders. Op het voortgezet onderwijs kreeg ik les van meneer De Boer, hij was leraar aardrijkskunde en geschiedenis. Man wat kon hij lesgeven! Ik vond het geweldig hoe hij met heel veel aandacht verhalen vertelde over de oudheid, Egypte en Griekenland”. Andy tovert een bescheiden glimlach op zijn gezicht als hij zegt, “ik heb op een dag de stoute schoenen aangetrokken en meneer De Boer gevraagd, wat moet ik doen om te worden zoals u?”.

 

Andy Lesteluhu heeft een naam, die verraadt dat hij van de Molukken komt. In 1951 kwam zijn familie naar Nederland. Zijn vader was KNIL-militair. Hij en zijn familie werden gedurende heel wat jaren voortdurend ergens anders ondergebracht. Wij hebben onder andere in Amersfoort, Westerbork, Staphorst en Gaasterland (Friesland) gewoond, totdat in 1969 Tilburg onze nieuwe woonplaats werd. Het was daar waar ik mijn opleiding aan de pabo gevolgd heb”.

Andy beschrijft zichzelf als hulpvaardig, standvastig en zachtaardig, je krijgt mij maar zelden boos”. Aangevuld met een dosis wijsheid die hij van huis uit meegekregen had, trok hij na zijn opleiding naar Zwijndrecht waar hij op De Bolder (nu Daltonschool Tandem) ‘meester Andy’ werd.    

 

Nu ik gepensioneerd ben kan ik enkel zeggen dat het fantastisch was en is om leraar te zijn. Niets immers geeft meer inspiratie en voldoening dan het leveren van een bijdrage aan de groei en bloei van jonge mensen. Heerlijk vind ik het als ik zie dat jongeren in hun leven tot bestemming komen”, vertelt hij. “Er is niets leukers dan een spontane ontmoeting met oud-leerlingen in Walburg tijdens het winkelen. Ik geniet als zij mij vertellen welke opleiding zij nu volgen of wat voor werk zij doen. ‘Ik ben er een stukje voor jullie geweest’, denk ik dan.

Ja, je kunt wel begrijpen dat het mij zwaar viel toen ik door een fysiek ongemak mijn loopbaan als leraar moest beëindigen”, gaat hij verder, “er volgde een moeilijk jaar waarin ik mij afvroeg, wat kan ik nog. Een toevallige ontmoeting met mijn oud-collega Elly opende de deur voor een verlenging van mijn carrière als leerkracht. Diverz, waar Elly vrijwilligerswerk deed, bracht uitkomst en sloot mij als docent Nederlandse taal en spreekvaardigheid in de armen”. Iedere maandag- en dinsdagochtend geeft Andy Nederlandse taalles in de wijkcentra Kubiek en Hart van Meerdervoort, nu aan mensen uit Syrië, Afghanistan, China en Polen. Andy buigt zich voorover als hij zegt, ik kan eigenlijk mijn geluk niet op, want ik voel diezelfde inspiratie en voldoening. En weer zie ik mensen groeien”, gaat hij verder, “ik word blij als ik merk dat deze mensen zich in Nederland thuis gaan voelen en door de taallessen werk vinden. ‘Ik ben er een stukje voor jullie geweest’, denk ik dan”.

 

Enthousiast geworden van het verhaal van Andy en ook vrijwilliger worden? Neem contact op met Diverz en boor jouw talenten aan. Kijk voor informatie op www.diverz.info of neem contact op met 078-6206060

 

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info