logo Diverz

Nieuws

Vrijwilliger in het zonnetje

Ik ben een doorgeefluik van de liefde voor muziek – Joop Jacobus, apostel van de drums

Zwijndrecht – Een markant gezicht verschijnt in de deuropening van muzikantencentrum Diverzity aan de Anna Paulownastraat 5. Terwijl zijn ogen fonkelen onder zijn hippe pet stelt hij zich voor, Joop Jacobus, ik denk dat ik de vrijwilliger ben waar jij naar op zoek bent. Voel je welkom!

Diverz, de brede welzijnsorganisatie van Zwijndrecht, is blij met haar vrijwilligers en dus ook met Joop. Zij geeft hem graag het podium dat hij verdient.

 

Het gevoel voor de drums zat er al heel vroeg in, vertelt Joop, toen ik klein was speelde ik bij ons thuis altijd met emmers. Ik sloeg op ze, want drummen kon je dat eigenlijk nog niet noemen. Op mijn vijftiende liet ik de emmers voor wat zij waren, ik werd ontdekt en er ging een wereld van muziek voor mij open”. Joop is een echte Curaçaoënaar, weet je waar het verschil zit met een Hollander? Jullie zijn veel binnen en praten tot je een ons weegt, maar iemand van Curaçao praat niet maar doet. En wij zijn natuurlijk graag buiten”, zegt hij lachend.

 

Die doe-mentaliteit typeert ook zijn manier van drumles geven. “Of het nu volwassenen of kinderen zijn, je weet niet hoeveel lol ik heb als ik na een paar lessen al ontwikkeling zie, vertelt hij. “Kom je hier nieuw binnen dan krijg je direct een muziekblad met noten. Wat is de naam van de noot en hoe kan je hem tellen, vraag ik dan. Vervolgens zeg ik, je speelt dat wat je zingt of neuriet”. Hij lacht en zegt, ik doe het even voor, Tjip, Tjip, Tab, Boem, Boem, Tab”. Joop is één en al liefde voor de drums en hij brengt die liefde dolgraag over, als kinderen hier binnenkomen roep ik altijd, kom wij gaan muziek maken. Zij willen immers maar één ding, drummen!

 

Joop heeft tot op de dag van vandaag de wil een nog betere drummer te worden. “Ik geef iedereen die bij mij op les komt het advies te kijken en te luisteren naar goede drummers. Hoe doen zij het en wat kan je van hen leren. Mijn grote voorbeeld”, gaat hij verder,is Horacio Hernández met de bijnaam ‘El Negro’. Ik heb ooit in Rotterdam een optreden van hem bijgewoond. Het was ronduit geweldig. Ondanks dat de beveiliging er niet blij mee was, heb ik hem na afloop kunnen spreken. Ik was de gelukkigste man van de wereld toen hij mij later een lesboek stuurde met tal van tips”.

 

Als freelance drummer heeft Joop met veel bekendheden gespeeld en opgetreden. Enthousiast noemt hij namen als die van Anita Meyer, Saskia en Serge maar ook zanger Oscar Harris. Heel wat jaren volgde er voor Joop na een werkweek als timmerman in de bouw een weekend barstensvol optredens. Ik drumde latin en soul”, vertelt hij, maar ook jazz en funk natuurlijk”. De laatste tijd doet hij het wat rustiger aan. Wel drumt hij naast zijn vrijwilligerswerk nog eenmaal in de veertien dagen met een gospelband in een evangelische kerk in Dordrecht”.

 

Ik leef het leven”, zegt Joop, “ik vind het een voorrecht om hier in Zwijndrecht anderen het drummen bij te brengen.Nee, denk maar niet dat ik ga wachten op mijn dood. Ik wil leven en ondertussen plezier hebben, want plezier geeft mij een heerlijk gevoel van vrijheid”.  

 

Enthousiast geworden? Een drumles boeken of vrijwilliger worden? Kijk voor informatie op www.diverz.info of neem contact op met 078-6206060

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info