logo Diverz

Nieuws

Vrijwilliger in het zonnetje

Cis Usmany staat graag voor iedereen klaar, “aan mij mag en kan je alles vragen

Diverz is blij met haar vrijwilligers. Dankbaar voor hun inzet laat zij deze keer speciaal de zon schijnen over Cis Usmany, een parel van dienstbaarheid.

Ik ben op mijn elfde in Nederland komen wonen samen met mijn ouders, broertjes en zus”, vertelt Cis. “Mijn vader was van Molukse komaf. Hij had mijn moeder, dochter van een Nederlandse arts bij de marine, in Indonesië leren kennen. De veranderde politieke situatie dwong ons te vertrekken naar Nederland. Met bijna niets kwamen wij via Oosterbeek en Rotterdam in Zwijndrecht terecht, daar kregen wij een woning aan de Langeraarstraat. Cis lacht verlegen als zij met liefde over haar familie spreekt, “wij hielden ons als kinderen vast aan onze ouders. Mijn vader werkte in de haven, hij werkte hard en haalde veel diploma’s. Hij wilde wat bereiken. Mijn moeder was zorgzaam en lief voor ons”.

Cis is al zo’n vijf en veertig jaar actief als zeer betrokken vrijwilligster binnen het welzijnswerk van de gemeente Zwijndrecht. Ik sta graag klaar voor mensen”, vertelt zij over haarzelf, mijn hart gaat sneller kloppen als ik voor willekeurig wie dan ook wat kan betekenen. Ik voel mij heerlijk op mijn plek als gastvrouw in muzikantencentrum Diverzity en ik beleef plezier aan het draaien van een bardienst in jongerencentrum Mikado”. Ook de bezoekers van de diverse wijkcentra komen mede door haar aanwezigheid niets tekort. Ik zorg graag voor lekker eten en drinken, dat moet vind ik gewoon goed geregeld zijn”, zegt zij vol overgave. Dezelfde overgave klinkt ook door als zij uitlegt hoe zij kooklessen geeft aan jongeren. Je begint eenvoudig met het maken van een appelflap of een saucijzenbroodje en voor je het weet kook je een hele maaltijd met die gasten. Dat leer ik iedereen die dat maar wil”.

Ik wil dat mensen goed voor zichzelf zorgen”, gaat zij verder, dat houdt hen gezond en als ik daarbij helpen kan dan doe ik dat met alle liefde. Het kost mij echt geen enkele moeite even bij iemand een bezoekje te brengen of wat lekkers klaar te maken voor een zieke. Met plezier bied ik een luisterend oor aan, zodat mensen in alle vrijheid hun problemen en zorgen kunnen uitspreken”. Weer lacht zij verlegen als zij zegt, ik denk wel eens dat de lieve Heer er een bedoeling mee heeft dat ik anderen zo helpen mag”.

 

Ik wil dat mensen goed voor zichzelf zorgen

 

Zelf vraagt Cis trouwens nooit om hulp. Ik heb van mijn vader al vroeg geleerd dat je niet van iemand afhankelijk moest zijn. Of je nou een jongen of een meisje was, mijn vader vond dat je alles zelf moest kunnen. Tot op de dag van vandaag repareer ik dus mijn auto zelf en toen laatst mijn wasmachine kapot was en ik onderdelen nodig had, heb ik notabene de expert uitgelegd hoe ik de machine repareren zou”.

Een telefoontje aan Cis is voldoende als men ergens in een wijkcentrum verlegen zit om wat extra ondersteuning. Dat Diverz dan ook blij is met deze ‘stille kracht’ bewees zij eind vorig jaar. Zij hebben mij naar Hart van Meerdervoort gelokt met een smoesje, daar trof ik collega’s en bekenden. Werd ik mij daar zomaar in het zonnetje gezet”, vertelt Cis, “ik sta niet graag in de schijnwerper, maar dit vond ik toch wel heel leuk!”.

 

Vrijwilliger worden? Kijk voor informatie op www.diverz.info of neem contact op met 078-6206060

 

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info