logo Diverz

Van Piet de Pijp naar welzijn anno nu

Zwijndrecht is nooit ver weg geweest. Zolang ik me kan herinneren staat er in Rotterdam direct naast de snelweg en bovenop een flatgebouw de reclame-uiting Van Leeuwen buizen Zwijndrecht. Deze vier woorden heb ik vanaf mijn kindertijd zo vaak gezien, dat ze mij heel bekend voorkomen.

Tijd ver vooruit

Voor mij stond Zwijndrecht gelijk aan Van Leeuwen Buizen. En nu ik onlangs startte in een uitdagende functie bij de brede welzijnsorganisatie Diverz in Zwijndrecht was mijn interesse gewekt. Al googelend naar Van Leeuwen Buizen kwam ik uit bij een internationaal miljoenenbedrijf dat nog steeds zijn hoofdkantoor heeft in deze gemeente. Uit de historische verhalen blijkt dat de heer Van Leeuwen, ook wel Piet de Pijp genoemd, veel betekende voor Zwijndrecht. Zowel op economisch- als op sociaal gebied heeft hij tal van zaken aangepakt. Onder leiding van Piet zijn woningen gebouwd voor medewerkers, en hij zorgde ervoor dat er scholen en groene speelplaatsen werden opgezet. Hij was een betrokken werkgever, zo blijkt. Mogelijk was hij zijn tijd ver vooruit en wist Piet dat gelukkiger medewerkers ook productiever zijn. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de productiviteit soms tot wel 12% stijgt.

Klantgericht

Werknemers gelukkiger proberen te maken om zo als bedrijf beter te presteren is een trend van de afgelopen jaren. Het welzijn van medewerkers staat voorop en bedrijven investeren daarin. Hoe dat werkt? ‘Het gaat om oprecht in elkaar geïnteresseerd zijn’, zegt de onderzoeker, ‘en elkaar helpen als het allemaal wat moeilijker gaat.’

Laten dat nu net zaken zijn die we als welzijnsorganisatie beogen! Met bijvoorbeeld onze wijkkeukens bereiken we mensen die samen komen koken en aan een lange tafel van een heerlijke maaltijd genieten. En tijdens die maaltijd is er een gesprek met elkaar en met de aanwezige sociaal cultureel werker die oprecht geïnteresseerd is. En daarna kennen ze elkaar en helpen ze elkaar als het soms wat moeilijker gaat. Zo gaat dat.

Aanpak voor welzijn

Als ik bij een van de Diverz locaties Hart van Meerdervoort wegrij zie ik bovenop het flatgebouw de reclame uiting Van Leeuwen buizen staan. Ik denk aan Piet en zijn aanpak voor welzijn. Zo dichtbij en zo actueel.

Yvonne Zuidgeest
directeur- bestuurder Diverz

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info