logo Diverz

Nieuws

Samen met haar partners zoekt het jongerenwerk van Diverz de verbinding met de scholen 

Gaaf hoor, die jongerenvoorlichting!

Zwijndrecht – ‘Wij zijn ervan en doen het samen’, is het credo van de gemeente Zwijndrecht om het voortgezet onderwijs en betrokken partners te stimuleren de verbinding te zoeken. Jongeren en gezinnen in Zwijndrecht moeten zodoende preventief en laagdrempelig de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Dat er werk gemaakt is van dat voornemen mag duidelijk zijn als Joanna Henraat, jongerenwerker bij Diverz, enthousiast vertelt over haar ervaringen met jongeren uit het voortgezet onderwijs. Samen met de politie en Stichting Halt heeft zij onlangs op praktijkschool De Sprong in Zwijndrecht een drietal voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. En met succes!

Onze voorlichtingsbijeenkomsten hebben tot doel met leerlingen in gesprek te gaan over dingen die voor hen lastig zijn”, vertelt Joanna.Onze eerste voorlichting had als thema sociale media. Aan bod kwamen de leuke kanten ervan maar ook de gevaren. Neem het cyberpesten bijvoorbeeld, vroeger hield het pesten na schooltijd op, tegenwoordig staan de sociale media 24 uur per dag aan en gaat ook het pesten gewoon door. Ik vond het mooi dat de jongeren tijdens de bijeenkomsten in alle eerlijkheid en vrijheid hun gevoelens en ervaringen deelden. Pesters werden de ogen geopend door hen te laten zien wat hun gedrag met anderen doet. Vergeet niet dat als je op je vijfde wordt gepest je daar op je vijftiende nog last van hebt. Door ons als jongerenwerk zichtbaar op te stellen, voelen de jongeren dat zij bij ons terecht kunnen. Bij de tweede voorlichting werd ik al herkend als ‘die mevrouw van de sociale media’. Er ontstaat een vertrouwensband en dat maakt dat je dieper met de jongeren kan doorpraten over dingen die voor hen belangrijk zijn.

5.000 likes wegen niet op tegen 1 vriend

Tijdens onze tweede voorlichting stond het thema groepsdruk centraal, vertelt Joanna verder. Samen met Stichting HALT hebben wij in de vorm van een spel de leerlingen laten ervaren wat groepsdruk met je doet. Jongeren willen graag ergens bij horen en dat maakt dat zij iets doen waar zij in hun hart niet altijd achter staan. Het is verrekte moeilijk om de druk van een groep te weerstaan. Het getuigt van karakter om te zeggen dat je aan iets niet meedoet, want wie zijn daarna nog je vrienden. Wij geven de jongeren mee dat 5.000 likes op een post niet opwegen tegen het hebben van 1 echte vriend of vriendin.

 

Over de samenwerking met de school is Joanna vol lof, complimenten voor de school en haar docenten, want zij gaan er echt voor. Zij hebben de gesprekken rond de thema’s verder opgepakt en met de leerlingen nog meer inhoud gegeven. Plezier beleeft zij ook aan de samenwerking met de collega’s van de politie en Stichting Halt. Je trekt als een team op, ieder met zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. De politie vanuit het strafrechtelijke en wij als jongerenwerk meer als de ‘grote broer en zus’. Juist omdat wij de voorlichting samen organiseren ervaren de jongeren  verbondenheid. Daar komt nog bij dat zij in gesprek gaan met de persoon achter de professional, dat maakt hen bewust van het feit dat ook wij maar mensen zijn”.

 

De komende maanden krijgen de voorlichtingsbijeenkomsten een vervolg met thema’s als seksualiteit en alcohol en drugs. Zo hopen wij ons contact met de school en de leerlingen verder te ontwikkelen, vertelt Joanna tenslotte. Wij streven naar een situatie één te zijn met de jongeren om mee te denken bij wat zij nodig hebben”.

 

Meer willen weten over de jongerenvoorlichting (ook op andere scholen in Zwijndrecht)

bel 078-6206060 en vraag naar Joanna.

 

 

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info