logo Diverz

Nieuws

Officieel briefadres – ‘Ik besta weer’

 

“Ik besta weer”, is het eerste wat Patrick zegt als hem gevraagd wordt hoe hij het vindt dat het adres van welzijnsorganisatie Diverz nu ook zijn briefadres geworden is.

Het gaat met Patrick, een man van midden vijftig, mis als hij in september 2019 geopereerd moet worden en niet veel later ook zijn partner het huis verlaat. Als zelfstandige werkte hij altijd in de bouw, maar hij kon na het vertrek van zijn partner de huur van zijn woning niet meer betalen. “Het huren van een kamer was alles wat er nog voor mij overbleef”, vertelt hij. Ook dat eindigde dit jaar, nadat inkomsten uitbleven. Ik ben in mijn auto gaan slapen. Ik gleed af. Ik voelde mij als een zwerver”, zegt hij. “Waar ik zo naar verlangde was rust, enkel rust”.

 

Het kan ook jou zomaar overkomen

 

Jacqueline Pors, sociaal cultureel werker, bij Diverz ontmoette Patrick een aantal maanden geleden.

Ik vind het moedig dat hij de stap heeft gezet zich bij ons te melden, er is veel schaamte dat weerhoudt om hulp te zoeken”, zegt zij. Het komt regelmatig voor dat mensen hun woning kwijt raken door bijvoorbeeld een echtscheiding, ontslag of ernstige schulden. Vaak vindt men dan een slaapplaats bij vrienden of familie, die meestal niet bereidt zijn om hen op hun adres in te schrijven. Met het verliezen van je woonadres verlies je ook je briefadres”, vertelt zij verder, je bent niet langer ingeschreven in de Basisregistratie Personen en dat betekent zoveel als dat je voor de overheid en de instanties eigenlijk niet meer bestaat. Het wordt onmogelijk om bijvoorbeeld een uitkering of ziektekostenverzekering aan te vragen”. Inmiddels zijn er bij Diverz zeven personen met haar briefadres, Norderstedtplein 14. Jaqueline vertelt hoe Diverz ze ondersteunt, “wij helpen mensen bij het aanvragen van het briefadres. De gemeente beoordeelt de aanvraag en als het briefadres is toegewezen maken wij voor drie maanden een plan van aanpak. Samen met de persoon bespreken wij zijn of haar situatie en zoeken wij naar oplossingen”. Zij is eerlijk als zij zegt, Alles is gericht op het vinden van een woning en dat is best lastig, want zie die maar eens te vinden. Het is als een vicieuze cirkel, voor het toewijzen van een woning moeten eerst de schulden worden aangepakt, voor de aanpak van schulden is er inkomen nodig en inkomen vraagt om een woonadres”.

 

Onderwijl kijkt Patrick stilzwijgend voor zich uit, dan zegt hij plots, “ik voel dat er voor mij een toekomst is. Ik wil zo graag weer werken, terug in de maatschappij en mijn eigen brood verdienen. Ik wil een nieuw begin maken in een huurwoning. Een woning voor mijzelf…een eigen plekkie”. Hij is eerlijk als hij zegt dat hij het anders wil gaan doen. “Ik heb veel fouten gemaakt. Ik heb het verkeerd gedaan en vooral niet naar mensen geluisterd die het goed met mij voor hadden. Eigenlijk draaide alles om mij en om het werk. Mijn partner was degene die mij altijd met liefde adviseerde, ik heb haar adviezen niet met mijn liefde beantwoord”.

Op dit moment is Patrick nog bankslaper bij een hele goede vriend die hem niet in de steek gelaten heeft. Vergeet niet dat als je je huis kwijt raakt veel mensen je niet meer kennen”. Toch overheerst de hoop bij hem als hij zegt, Ik wil mijn verleden achter mij laten en ik kijk uit naar een huis”.

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info