logo Diverz

Nieuws & Verhalen

Niets van Diverz missen?

Ieder kwartaal komt de Diverz Nieuwsbrief uit. Met dat wat speelt in Zwijndrecht, nieuwe activiteiten en inspiratie voor jong en oud. Vraag de nieuwsbrief hier aan:


Laat je inspireren door één van onze krachtpunten

Vandaag de dag krijgen wij het met elkaar behoorlijk voor de kiezen. Wil je overeind blijven dan vraagt dat om veerkracht. Diverz ondersteunt jou graag bij het verhogen daarvan.

Jij verhoogt jouw veerkracht door heel bewust te letten op drie dingen namelijk, gezonde voeding, voldoende bewegen en duurzaam wonen.

Om deze thema’s goed onder de aandacht te brengen worden heel binnenkort in onze wijkcentra zogenaamde krachtpunten ingericht. In ieder krachtpunt staat één van de genoemde thema’s centraal. Wijkcentrum Hart van Meerdervoort heeft al wat langer een krachtpunt met het thema duurzaam wonen. Xiejezo en Kubiek zullen snel volgen met een krachtpunt gezonde voeding en een krachtpunt bewegen.

Andre Lodder legt uit, “het idee is dat wij zoveel mogelijk mensen willen bereiken met een positieve boodschap rond gezond, duurzaam en bewegen. Natuurlijk hebben wij gekozen voor onze wijkcentra, omdat dit de plekken van activiteit en ontmoeting zijn. Binnen ieder wijkcentrum is het krachtpunt de creatieve plek waar mensen uitgenodigd worden om heel bewust even stil te staan bij zaken als hun energiehuishouding, hun voeding of leefpatroon. Naast dat wij mensen op ideeën willen brengen en bewust willen maken, geeft elk krachtpunt ook veel informatie om de persoonlijke situatie en veerkracht een positieve impuls te geven. Dat kan zelfs op een hele speelse manier.

Ik zou echt iedereen willen vragen even stil te staan bij één van de krachtpunten, gegarandeerd dat je na afloop weggaat met ideeën waar je direct iets mee kan doen. Neem nou jouw voeding. Wist je dat wij jaarlijks gemiddeld 320 kg voedsel gebruiken? En wist je dat daarvan 70 kg verspild wordt? Hoe kan je nu slim met hetzelfde budget wat voedzamere groenten kopen? Het krachtpunt geeft antwoorden in de vorm van tips zoals bijvoorbeeld het voorkomen van verspilling. Dat wat je bespaart geeft je de ruimte om wat vaker gezonde producten te kopen. Met recht een dubbelslag.

Hoe bewust ga jij eigenlijk met jouw lichaam om? Als jouw lichaam te weinig beweging krijgt ontstaan er allerlei klachten waardoor zorg noodzakelijk wordt. Een gezond lichaam door gezonde voeding en voldoende beweging houd je weg bij de dokter. Met een gezond lichaam leven wij immers langer en gelukkiger. Dat laatste willen wij toch allemaal.

Het krachtpunt beantwoordt jouw vragen, geeft je tips en zet je aan het denken en er is ook een mogelijkheid reacties op te schrijven en achter te laten, bijvoorbeeld over wat jij allemaal doet in huis en niet meer zou doen zonder elektriciteit. Het maakt je bewust van heel vanzelfsprekende dingen.

Jij vindt het krachtpunt straks in het middelpunt van ons wijkgebouw. Het is heel zichtbaar en nadrukkelijk aanwezig. Bezoekers of kinderen van een basisschool kunnen er niet omheen. Dat is ook de bedoeling. Wij kunnen er niet omheen regelmatig stil te staan bij onze manier van leven. Is het voldoende duurzaam, eten wij de juiste dingen en bewegen wij wel voldoende. Om de twee maanden rouleren de krachtpunten tussen de wijkcentra. Na twee maanden is er weer een ander thema en elk halfjaar passen wij ook per thema de inhoud aan.

Ervaar een bezoek aan het krachtpunt als een mogelijkheid om iets van jouw denken te veranderen om het misschien daarna wel anders te gaan doen. Voor je het weet leef je zomaar een ander leven!”


Eet lekker lokaal, eet de groenten van Cors!

Wellicht heb je er al eens van gehoord, van de groenten van Cors, maar ze nog nooit gegeten.
Het hoe, wat, waarom en waar zeten wij even op een rijtje voor je:

Waarom de groenten van Cors?
De groenten van Cors worden geteeld op Zorgboerderij de Zuidpunt in de polder van Dordrecht. De groenten worden lokaal geteeld, zijn onbespoten en hartstikke vers. De deelnemers van de Zorgboerderij halen de groenten van het land, wegen ze af en pakken ze in. Het is voor hen belangrijk werk. Koop je de groenten van Cors dan geef je hen een mooie dagbesteding. 

Hoezo lokaal?
Wij riepen het hierboven al, de groenten komen rechtstreeks van het land en zijn daarmee echt vers.
De biologische groenten worden in de polder van Dordrecht geteeld, de weg naar jouw keuken is daardoor kort en vraagt dus weinig transport. Lokaal eten betekent weinig CO2, een stuk verser en ook nog een eerlijke prijs voor de boer.

Wat krijg ik dan?
Je kan het zo gek niet bedenken. In de vorm van vier maaltijden per week krijg je vier verschillende groenten en aardappelen. Denk bij de groenten aan, peen en uien, sla, andijvie en allerlei soorten kool van rode kool en boerenkool tot witte kool en savooiekool. Ook de minder bekende groenten vind jij terug in je maaltijd, aardperen, raapstelen of choy sum bijvoorbeeld. Natuurlijk krijg je er leuke recepten bij om het nog smakelijker te maken.

En wat kost mij dat?
Er zijn drie verschillende pakketten, een gezinspakket (€ 8,75) voor twee grote en twee kleine eters. Een tweepersoonspakket (€ 7,50) of een eenpersoonspakket (€ 6,75) per week. Je krijgt voor die prijs vier maaltijden bestaande uit groenten en aardappels. Je kan iedere week beslissen of je een pakket wilt afnemen of niet. Trouwens bij de prijs inbegrepen is dat je jouw pakket afhaalt bij wijkcentrum De Nederburgh op woensdagmiddag of wijkcentrum Hart van Meerdervoort op vrijdagmiddag.

Is dat niet duur?
Nee hoor, zeker niet. Met twee personen eet je voor € 7,50 vier maaltijden per week die rechtstreeks van het land komen en langer houdbaar zijn. Bovendien trakteer je jezelf op een voedzame maaltijd.  Natuurlijk moet je daar wel wat vlees, kip of vis bij klaarmaken maar dan nog, een snelle hap als een Turkse pizza of snack kost je al gauw € 5,00 per maaltijd. Tel uit je winst!

 

Waar bestel ik de groenten?
Dat kan direct bij Zorgboerderij de Zuidpunt. Kijk op hun website: www.zorgboerderijdezuidpunt.nl

 

Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Laat je dan verrassen met een boerenbord!
Iedere eerste maandagmiddag van de maand kookt onze creatieve kok Jason in wijkcentrum Hart van Meerdervoort voor jou ‘een boerenbord’ met de groenten van Cors. Jason weet altijd iets lekkers te maken met de verse producten van Cors. Laat je verrassen met een heerlijke maaltijd bestaande uit gezonde ingrediënten zorgvuldig klaargemaakt uit met zorg samengestelde recepten. Eet smakelijk!

De groenten van Cors, die moet je geproefd hebben!


Gaaf joh, die jongerenvoorlichting!

 

De gemeente Zwijndrecht lanceerde dit jaar het plan om veel meer dan anders het contact en de verbinding te zoeken met leerlingen van het voortgezet onderwijs. Ons jongerenwerk werd daar vanzelfsprekend bij ingeschakeld. Jongerenwerkers Joanna Henraat en Thayrence Hooi gingen in gesprek met jongeren van praktijkschool De Sprong over de dingen die voor hen belangrijk zijn.

Joanna vertelt, “wij hebben in november tweemaal een voorlichting gegeven op De Sprong. Het was echt super leuk om te doen. Doel van onze voorlichting was met de leerlingen te praten over dingen die lastig zijn voor hen. Wij hopen dat zij door onze informatie klaargestoomd worden voor de maatschappij, zodat zij sterker staan.

De eerste voorlichting, samen met de politie, had als thema sociale media. Wij gingen in gesprek over de gevaren van sociale media, hoe dingen werken en vooral wat dat met jongeren doet. Neem bijvoorbeeld het cyberpesten. Vroeger stopte het pestgedrag na je schooltijd. Nu gaat dit gewoon door, de sociale media staan immers 24 uur per dag open. Tijdens onze voorlichting hebben wij geprobeerd de jongeren bewust te maken wat cyberpesten doet met iemand. Ik kan je zeggen dat er bij de leerlingen heel wat emoties loskwamen.
Gaaf was het om als jongerenwerker zo laagdrempelig met de leerlingen in alle vrijheid gevoelens en  ervaringen te delen. Het was ook mooi om te zien dat de ogen van de pesters geopend werden. Wij lieten hen zien wat hun gedrag doet bij anderen. Word je op je vijfde gepest dan heb jij daar op je vijftiende nog last van.

 

Onze tweede voorlichting had als thema groepsdruk. Samen met Stichting HALT hebben wij in de vorm van een spel de leerlingen bewust gemaakt wat groepsdruk met je doet. Zonder dat zij het doorhadden kregen de leerlingen plots met groepsdruk te maken. ‘Kijk wat er nu gebeurt’ was dan steeds onze vraag. Jongeren krijgen vaak te horen dat zij iets moeten doen omdat het stoer is, terwijl zij dat in hun hart eigenlijk niet willen. Om erbij te willen horen gaan zij overstag. Wij hebben de leerlingen laten zien hoe zij groepsdruk kunnen herkennen en wat zij kunnen doen als zij ermee te maken krijgen. Je kan contact zoeken met je docent of met het jongerenwerk of desnoods met je ouders, maar maak het bespreekbaar.

Leuk was het om te zien dat na onze eerste voorlichting wij al herkend werden. ‘Oh, bent u die mevrouw van de sociale media’ was dan de reactie. Toen wij terug kwamen voor de tweede voorlichting bleken wij dus al een ingang te hebben bij de leerlingen. Je kan dan dieper met ze doorpraten over dingen die voor hen spelen en belangrijk zijn. Ik voelde direct die meerwaarde. Overigens hebben ook de docenten het heel goed gedaan, want nadat wij weg waren hebben zij de thema’s verder opgepakt. Het cyberpesten bijvoorbeeld werd ook de dagen na de voorlichting steeds weer besproken. De school doet dat heel goed, zij pakt daar echt op door.

Als jongerenwerk merkten wij al jaren dat wij te weinig contact hadden binnen de scholen. De scholen zagen niet direct de meerwaarde van een samenwerking met ons. Door het idee de scholen in te trekken en de leerlingen op te zoeken ontstaat nu een hele mooie verbinding. Dat is leuk om te zien. De komende maanden gaan wij verder met onze voorlichting. Thema’s die dan besproken worden zijn, vuurwerk, seksualiteit en alcohol en drugs.

 Meer weten over de jongerenvoorlichting neem contact op met 078-6206060 en vraag naar Joanna

 


Heel blij met onze vrijwilligers!

2021 loopt ten einde, nog een paar dagen en het is voorbij. Dat betekent ook dat het jaar van de vrijwilliger overgaat in een nieuw jaar. Eigenlijk bedacht ik mij dat het ieder jaar wel ‘Het jaar van de vrijwilliger’ zou moeten zijn, immers wat zijn wij als samenleving zonder vrijwilligers. Ja, wat zijn wij als Diverz zonder vrijwilligers, wat zijn wij zonder jullie. “Niets”, riep ik al eerder, jullie geven dagelijks kleur en inhoud aan tal van activiteiten en dankzij jullie kunnen wij als organisatie doen wat wij doen, het bereiken van zoveel mogelijk mensen.

In april van dit jaar schreef ik dat wij ons vrijwilligerswerk juist dit jaar wat meer onder de aandacht wilden brengen. Iedere maand kreeg daarom, onder het kopje ‘vrijwilliger in het zonnetje’, één van jullie het woord en kreeg jullie vrijwilligerswerk alle aandacht.

Suze en Rob vertelden blij en dankbaar te zijn een Eritrees gezin te kunnen ondersteunen. Cis Usmany vertelde dat het haar geen enkele moeite kost even bij iemand een bezoekje te brengen of wat lekkers klaar te maken voor een zieke. Jenny kan echt niet zonder Kubiek en Lia zet zich als gastvrouw met hart en ziel in voor sfeer en gezelligheid, terwijl Marian graag een praatje maakt en mensen de aandacht geeft die zij nodig hebben.

Voor Stevie en Harm is er niks mooiers dan een ander blij te maken en dat geldt ook voor Joop, hij is immers het doorgeefluik van de liefde voor muziek. Jason is onze kok die houdt van een verrassing en Andy kan zijn passie als onderwijzer een nieuw leven geven. Melissa-Jane geeft een ander graag een duwtje in de rug en Femmy en Zakija tenslotte, zij brengen contact, vriendschap en gezelligheid.

En ik en mijn collega’s, wij zijn gewoon heel blij met al onze vrijwilligers! Of je nu wel of niet in het zonnetje stond dit jaar, wij weten dat jullie vaak in alle bescheidenheid ‘jullie ding doen’ en dat al vele jarenlang. Al eerder haalde ik Koos van onze maaltijdendienst aan. Onverzettelijk, bescheiden en toegewijd dat geldt voor Koos en dat geldt voor jullie allemaal. Dank jullie wel voor al jullie inzet!  

Rest mij jullie namens alle collega’s een heel voorspoedig en gezond 2022 toe te wensen.

Trouwens, kijk voor het nieuwe jaar nog eens op Zwijndrechtvoorelkaar naar ons aanbod aan trainingen. Je kunt er gratis aan deelnemen: www.zwijndrechtvoorelkaar.nl/cursusaanbod.

Als jullie meer informatie willen hierover dan horen we dat graag.

Willen jullie de interviews nog eens teruglezen kijk dan op: www.diverz.info/category/nieuws/

 

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info