logo Diverz

Nieuws

Mantelzorgondersteuning aan huis

Informele mantelzorgondersteuning aan huis, wat is dit eigenlijk?

Per 1 juli 2021 is DWZ gestart met de pilot informele mantelzorgondersteuning aan huis. Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

DWZ staat voor Diensten Wonen met Zorg (DWZ) en is er voor mensen die kampen met geheugenproblemen/dementie en hierdoor moeite hebben om mee te draaien in de maatschappij. Ook voor hun naasten biedt DWZ ondersteuning. De ondersteuning die DWZ kan leveren bestaat o.a. uit het organiseren van activteiten en dagopvang speciaal voor mensen met (beginnende) dementie. DWZ biedt ook clientondersteuning aan zowel degene met geheugenproblemen als de mantelzorger. We bezoeken de client aan huis en bespreken wat er nodig is om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen. Hierbij kunnen verschillende onderwerpen worden besproken zoals o.a. hulpmiddelen, zorg, mantelzorgondersteuning en eventueel begeleiding bij het verhuizen naar een passende huisvesting.

Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking groeit het aantal mensen met dementie ook in Zwijndrecht. Er is grote behoefte aan ondersteuning in de thuissituatie voor mensen met (beginnende) dementie en hun naasten.

Dit is dan ook de reden dat DWZ per 1 juli is gestart met de pilot genaamd informele mantelzorgondersteuning aan huis. Hierbij worden vrijwilligers geworven en opgeleid om op een juiste manier om te gaan met mensen met dementie. Na het volgen van een cursus zullen zij mantelzorgers gaan ondersteunen bij de zorg voor iemand met (beginnende) dementie. Activiteiten die de vrijwilliger met de zorgvrager kan ondernemen zijn bijvoorbeeld samen koffie drinken, tuinieren, een stukje fietsen, een spelletje spelen of naar de markt. Het doel is om de mantelzorger te ontlasten en de zorgvrager te ondersteunen om zo lang mogelijk de dingen te blijven doen waaraan hij of zij plezier beleeft. De uitgebreide vrijwilligersvacature is hier te vinden: Dementievrijwilliger, iets voor jou? – Zwijndrechtvoorelkaar

DWZ is een samenwerkingsverband tussen Aafje, Swinhove en Diverz. Zou u deze ondersteuning zelf kunnen gebruiken, zou u zich willen inzetten als vrijwilliger of wilt u meer informatie? Neem contact op met Diverz via 078-6206060 / info@diverz.info en vraag naar Nicole of Antoinette.

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info