logo Diverz

Kom graaien op de Beursvloer!

Wie kent het niet, en wie heeft er niet soms zelf ook last van? Het verlangen naar meer, steeds meer. Oftewel: hebzucht. Hebzucht is een van de zeven klassieke zonden, en heeft bijna altijd een negatieve klank.

Al in de Griekse mythologie komt blinde hebzucht voor. Bijvoorbeeld in het levensverhaal van de legendarische koning Midas. Hij was de koning van Phrygië en wilde hebben, hebben, hebben…. Toen Midas van de god Dionysus een wens mocht doen, nadat hij een goede daad had verricht, greep hij die kans met beide handen aan: hij wenste dat alles wat hij aanraakte in goud zou veranderen. Een heerlijke droom die uiteindelijk helemaal verkeerd uitpakte. Zijn hebzucht keerde zich al snel tegen hem, want ook het eten en het drinken dat koning Midas aanraakte, veranderde meteen in goud, net als zijn kind.
Ook in de huidige tijd zijn er vele voorbeelden van onbegrensde hebzucht die negatieve gevolgen hebben: bankiers, handelaren en medewerkers van de beursvloer worden gedreven door hun hebzucht. ‘Graaiers’ worden ze genoemd. Na de crash in 2008 is het beeld bij ons ontstaan dat de beursvloer een criminogene, misdaadopwekkende omgeving is, die de handelaar steeds meer in zijn greep houdt.

Maar er zijn ook ándere voorbeelden: voorbeelden waarbij hebzucht juist positief uitwerkt. De eerste ‘Beursvloer Zwijndrecht’ op 29 november gaat absoluut een ander beeld oproepen. Op deze beursvloer handelen we niet in aandelen, maar in lokale behoeften en in vrijwilligerswerk. Hier ontmoeten ondernemers, maatschappelijke organisaties, verenigingen en scholen elkaar en vindt handel plaats met een maatschappelijke impact.
En dan helpt juist een onverzadigbaar verlangen naar méér, méér en méér om de handel te stimuleren. Hoe meer hebzucht we gaan zien op de Beursvloer Zwijndrecht, hoe beter! Eindelijk een gelegenheid waar hebzucht enorm wordt gewaardeerd en zelfs wordt aangemoedigd….

Dus bij deze de oproep: kom graaien op de Beursvloer!

Aanmelden op www.zwijndrechtvoorelkaar.nl/beursvloer

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info