logo Diverz

‘Ik kan het iedereen aanraden’

Voor veel ouderen is het lastig om dagelijks voor zichzelf te koken. Het is te vermoeiend; boodschappen doen is zwaar en ook het koken valt niet mee. Zeker als je partner er niet meer is en je alles alleen moet doen.  Dan maar liever gewoon een boterhammetje, dat scheelt een hoop gedoe. Antoinette Tuijtel, administratief medewerker bij Diverz, coördineert al vier jaar de maaltijddienst die jaren geleden door SWOZ werd opgezet met als doel dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en gezond eten. Zij weet er alles van. ‘Laatst had ik nog een mevrouw aan de telefoon die een jaar lang alleen maar brood gegeten had’, vertelt ze. Dat is niet het geval bij mevrouw Van Dijk. Zij maakt al tien jaar gebruik van de maaltijddienst. En dat doet ze naar volle tevredenheid.

Vanuit haar appartement heeft mevrouw Van Dijk uitzicht op de Jumbo en de AH van winkelcentrum Walburg. Zodra het weer het toelaat, loopt ze daar met haar rollator naar toe voor een klein boodschapje. Maar koken doet ze al jaren niet meer. Dat werd te zwaar. ‘Het koken zou misschien nog wel gaan, maar ook de boodschappen halen, en het eten bereiden, dat kon ik echt niet meer’, vertelt mevrouw Van Dijk die inmiddels ver in de tachtig is. En waarom zou ze ook, de maaltijddienst bevalt haar uitstekend.
Er is een ontzettend ruim aanbod van verantwoorde en lekkere maaltijden. Antoinette licht het vier pagina’s tellende menu toe: ‘Kijk, hier bovenaan staan de seizoensgerechten. Die wisselen. In de winter bijvoorbeeld hebben we vaak stamppotjes, en in het voorjaar staan er altijd asperges op het menu.’ Mevrouw Van Dijk vindt bijna alles lekker en is duidelijk over haar favoriet: ‘Gewoon een bal gehakt, dat is mijn lievelingseten. Of een tartaartje. Met rode kool. Ik vind het héérlijk!’ Afgelopen week heeft ze het stoofpotje met ‘vergeten groenten’ gehad. Wat voor groenten er in zaten? Dat weet ze niet meer – ‘Daarom heet het ook vergeten groenten’, grappen ze samen.

Extra service, persoonlijk contact

Iedere woensdagochtend komen de vrijwilligers van Diverz een groot pakket brengen, met maaltijden voor de hele week. Als het nodig is, pakken ze het uit en zetten ze het netjes voor mevrouw Van Dijk in de koelkast. ‘Maar dat hoeft van mij niet hoor, dat kan ik nog prima zelf’, zegt ze met een lach. De vrijwilligers nemen meteen de ingevulde lijst voor de week erna weer mee. Die wordt dan op kantoor bij Antoinette afgeleverd.  Eén keer was mevrouw de tijd vergeten en stond ze nog bij de kassa van de Jumbo, toen de vrijwilligers al bij haar aan de deur waren om de maaltijden te bezorgen. Ze waarschuwden Antoinette dat mevrouw niet open deed, en die nam vervolgens contact op met een van de dochters. Toen mevrouw Van Dijk thuis kwam, zat haar dochter in huis op haar te wachten. De opluchting dat er niets aan de hand was overheerste. Dit illustreert volgens Antoinette welke meerwaarde de maaltijddienst heeft: ‘Dat stukje extra service bieden wij; we brengen het eten naar binnen, houden een oogje in het zeil, en hebben persoonlijk contact.’ Mede omdat alle bezorgers vrijwilliger zijn, kunnen de prijzen laag blijven. Voor een volledige maaltijd betaalt de klant iets meer dan vier euro. ‘En ouderen die alleen AOW hebben, kunnen via de SDD een tegemoetkoming krijgen. Dan betalen ze iets meer dan twee euro,’ vertelt Antoinette. ‘En de soep is gratis!’, voegt  mevrouw Van Dijk enthousiast toe. ‘Dat vind ik ’s middags om 5 uur zo lekker, met een boterham erbij!’.

Doordat de maaltijden voor één week koelvers worden aangeleverd, kan mevrouw zelf bepalen wanneer ze haar eten opwarmt. Ouderen die hun maaltijd liever iedere dag en al warm geserveerd krijgen, kunnen ook bij Diverz terecht. Ze kunnen thuis hun warme maaltijd eten, maar zijn ook welkom in de wijkkeukens en in de buurtrestaurants van Diverz. Vrijwilligers bezorgen dagelijks op een vast moment warme maaltijden bij tientallen klanten thuis. Ook daar biedt Diverz net dat kleine beetje extra, waardoor de service van grote waarde is. Voor ouderen die daar behoefte aan hebben of het zelf niet kunnen, wordt de tafel gedekt en het eten uitgepakt en opgediend. De vrijwilligers maken een praatje en zien er intussen op toe dat het goed gaat met de klant. Als ze het gevoel hebben dat er iets niet in orde is, geven ze dat door aan Antoinette. Zo houden ze gezamenlijk zicht op de ouderen.
Diverz werkt voornamelijk met papieren lijsten waarop de klanten aangeven wat ze willen eten. Ze kunnen ook via de computer bestellen, en daar is zelfs een boodschappenservice bij. ‘Voor computervaardige ouderen is dat ideaal,’ zegt Antoinette, ‘of als er een mantelzorger is die daarbij helpt. We hebben een vaste lijst met producten die mensen kunnen bestellen. Ook bij de boodschappendienst  helpen de vrijwilligers. Ze brengen de boodschappen in huis, pakken het uit en controleren zelfs de bon!’

Mevrouw Van Dijk loopt kwiek naar haar keuken om haar maaltijd voor te bereiden. De magnetron – haar eigendom, maar klanten die er geen hebben of willen aanschaffen kunnen zelfs een magnetron in bruikleen krijgen bij Diverz – staat op de koelkast. Ze haalt de maaltijd van vandaag tevoorschijn, en twéé toetjes: ‘Griekse yoghurt en vanillevla, dat doe ik door elkaar. Ik ben een goede eter.’ Mevrouw Van Dijk heeft zin in eten, het is immers al bijna 12 uur: ‘Het eten gaat zo in de magnetron, en dan heb ik mijn warme prakkie.’
Ze besluit:  ‘De service is zo goed. Ik kan het iedereen aanraden!’

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info