logo Diverz

‘Ik kan altijd op haar terugvallen’

Wijkcentrum ‘t Klankbord in de Zwijndrechtse wijk Heer Oudelands Ambacht is één van de locaties waar de brede welzijnsorganisatie Diverz actief is. Er komen vooral jongeren – zij knapten ook zelf ‘hun’ wijkgebouw op, drie jaar geleden – maar ’t Klankbord huisvest ook het Vivera wijkteam en biedt plek aan wekelijkse inloopspreekuur voor wijkbewoners op woensdagochtend. Onder andere op vrijdagavond komen er jongeren uit de wijk. Ze biljarten, kijken een film of zitten aan de bar voor koffie, thee of een frisje. Een van de bezoekers is de 22-jarige Kengelo. Vier jaar geleden meldde hij zich bij Diverz. Sindsdien heeft hij regelmatig contact met Joanna. Joanna is samen met zeven collega-jongerenwerkers verantwoordelijk is voor begeleiding en coaching van Zwijndrechtse kinderen en jongeren die ondersteuning nodig hebben. Toen Kengelo op 18-jarige leeftijd na de zoveelste jeugddetentie uit de gevangenis kwam, zat hij volledig aan de grond. Hij had geen inkomen, geen huisvesting, geen werk, geen opleiding. Kort na zijn vrijlating had hij afgesproken bij wijkcentrum Mikado met wat vrienden en daar raakte hij in gesprek met een van de Diverz-medewerkers. Kengelo had het in die periode niet gemakkelijk: ‘Ik heb daar echt mijn hart uitgestort.’ De medewerker met wie hij sprak, bracht hem in contact met jongerenwerker Joanna.
Joanna herinnert het zich nog goed: ‘Ik weet het nog precies. Er moest zo veel gebeuren, er was werkelijk helemaal niets geregeld. We moesten een ID aanvragen, een bankrekening openen, een inkomen regelen.’ Kengelo zucht: ‘Ik wist echt niet waar ik moest beginnen. Het was te veel.’ Joanna kwam meteen in actie en ging, samen met Kengelo, aan de slag. Stap voor stap. Joanna begeleidde Kengelo bij alles wat hij moest doen. Zijn motivatie was groot, merkte ze: ‘Ik zag dat hij het écht heel graag goed wilde regelen, maar’, en ze wendt zich tot Kengelo, ‘je kwam er gewoon niet doorheen.’ Kengelo bevestigt dat volmondig: ‘Ik wilde heel graag volwassen zijn, een eigen huisje hebben en op mezelf wonen. Maar alleen lukte het niet. Ik vond het fijn dat Joanna er was om met helpen, ik vertrouwde haar volledig.’

Eigen huisje
Eén van Kengelo’s belangrijkste doelen – een eigen huisje – is inmiddels verwezenlijkt. ‘Sinds 25 oktober 2017!’, zegt hij trots. Vanaf die datum heeft hij zelfstandige woonruimte. En daar is hij ontzettend blij mee. Het gaat goed met Kengelo. Hij heeft twee (parttime) banen, komt zijn afspraken na en zorgt goed voor zichzelf. Hij past wel op dat hij niet weer de fout in gaat. De ondersteuning van en het contact met Joanna zijn daarbij van grote waarde. Kengelo heeft een belangrijke motivatie om zijn best te doen. Hij heeft een zoontje, inmiddels vijf jaar oud. Hij heeft hem voor het laatst gezien toen hij nog een baby was. De moeder zei: ‘Pas als jij je leven weer op orde hebt, mag je je kind zien. Met zijn keurige leven van nu hoopt Kengelo dat dat moment snel aanbreekt. Hij wordt er emotioneel van: ‘Wat moet ik tegen mijn kind zeggen? Uitleggen waarom ik hem zo lang niet gezien heb, of het er niet over hebben? Ik weet het niet.’ Joanna zegt kalmerend: ‘Dat hoef je nu ook nog niet te weten. Het is het belangrijkste dat jij kunt laten zien dat je er alles aan hebt gedaan om je leven weer op de rails te krijgen.’ Dat stelt Kengelo enigszins gerust. ‘Ik wil het anders dan bij mijn eigen vader het geval is. Die heeft geen rol gespeeld in mijn jeugd, en woont op Curaçao. Zo’n vader wil ik niet zijn’, verklaart hij.

Joanna is tevreden over hoe het nu gaat met Kengelo. Eerst had ze op regelmatige basis afspraken met Kengelo, maar dat is geleidelijk aan minder geworden. Hij neemt zelf contact op als hij ergens hulp bij nodig heeft. En stuurt af en toe een appje om te laten weten dat het goed met hem gaat. Dat is ook wel eens anders geweest. Joanna: ‘In het begin moest ik er echt bovenop zitten. Dan stuurde ik hem een berichtje als hij een sollicitatiegesprek had gehad om te vragen hoe het gegaan was, en meldde hij me doodleuk terug dat hij zich verslapen had…’ Ze lachen beiden als ze daaraan terugdenken. Joanna gaf dan ook de begeleiding die precies aansloot bij wat hij nodig had: ‘Bij Kengelo moest ik streng zijn, en straight.’ Dat herkent Kengelo. Lachend zegt hij: ‘Ik heb af en toe echt een schop onder mijn kont nodig!’ En op serieuze toon voegt hij daaraan toe: ‘Dit is zeker wat ik nodig heb. Het is echt fijn, Joanna weet alles van me.’ Mede dankzij haar begeleiding gaat het goed met Kengelo, en hij werkt hard om dat zo te houden. Dat Joanna op de achtergrond nog aanwezig is, betekent veelvoor hem: ‘Het gaat goed, maar als het nodig is, kan ik altijd op haar terugvallen.’

 

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info