logo Diverz

Nieuws

Femmy en Zakija, “naaiwerkjes en patronen zijn ons op het lijf geschreven”

Zwijndrecht – Diverz, de brede welzijnsorganisatie van Zwijndrecht, koestert als geen ander haar vrijwilligers. Het zijn deze keer Femmy en Zakija van de wekelijkse naaiclub, die zichzelf volop in de schijnwerpers zetten.

Kleurrijk naaigerei en uitgetekende patronen zijn het decor voor een ontmoeting met Femmy en Zakija. “Als ik samen met de dames van onze club aan het naaien ben, denk ik onwillekeurig aan mijn moeder”, zegt Femmy gloedvol, “mijn moeder naaide veel en ik mocht haar er altijd bij helpen. De schitterendste dingen maakte zij. Ja werkelijk, de jurken die zij naaide waren een plaatje om te zien en een genot om te dragen”, vertelt zij, “zonder overdrijven kun je zeggen dat mijn moeder het naaien in mijn hart gelegd heeft”. Onderwijl verschijnt op het gezicht van Zakija een bescheiden glimlach. Bij haar was het niet haar moeder maar juist haar vader die haar de liefde voor het naaien en de patronen heeft bijgebracht. Als Afghaanse uit Kandahar heeft zij in Zwijndrecht haar draai gevonden. “Mijn vader was stoffenverkoper”, vertelt zij, “hij heeft mij geleerd te denken in patronen. In mijn hoofd knip ik de patronen haast als vanzelf”.

 

“Het is nu zo’n dertien jaar geleden dat ik met de naaiclub kennismaakte”, vertelt Femmy, “ik was op zoek naar iets voor mijzelf, maar het liefst toch ook wel samen met anderen. Het was juist op dat moment dat ik ontdekte dat Diverz in één van haar wijkcentra een naai-activiteit organiseerde voor niet-Nederlandse vrouwen. Het bleek een schot in de roos, want naast mijn passie voor naaien bracht het mij ook in contact met vrouwen uit veel verschillende culturen”. Femmy legt uit dat de naai-activiteit tot doel heeft vrouwen die veel thuis zijn ook een stapje buiten de deur te gunnen om zo andere vrouwen te ontmoeten. “Al na een halfjaar werd ik door het vertrek van onze Irakese lerares gevraagd of ik niet de leiding wilde nemen. Ik heb daar in al mijn enthousiasme gewoon ja op gezegd”, vertelt zij, “en Zakija helpt mij daarbij, zeg maar gerust dat wij het samen doen”. Zakija lacht en zegt, “maar jij Femmy, jij bent de chef”.

 

Quote: jij bent de chef Femmy

 

Femmy vertelt dat er driemaal in de week een naaiclub is, “op de woensdagochtend en de woensdagvond in wijkcentrum Hart van Meerdervoort en iedere maandagochtend in wijkcentrum Xiejezo. Er is koffie en thee en je betaalt slechts 3 euro per keer. Nee, je hoeft helemaal geen naai-ervaring te hebben om met ons mee te kunnen doen”, gaat zij glimlachend verder, “alles is aanwezig, van de naaimachines tot aan het patroonpapier. En natuurlijk helpen wij je graag om meteen al iets leuks te maken”. Voor Zakija en Femmy betekent de naaiclub veel meer dan het maken van patronen en het naaien van tasjes, broekpakken of colbertjasjes. “De naaiclub maakt mij heel blij”, zegt Zakija, “ik sla nooit over, ik ben er altijd”. “Wij geven geen echte naailes, wij zijn eerder een club vrouwen die van alles met elkaar delen. Denk dan aan recepten en lekkere hapjes maar net zo goed ook de lastige dingen van het leven”, vult Femmy aan, “ook daar is bij ons alle ruimte voor. Onze naaiclub brengt gezelligheid, contact en vriendschap”.

 

Ben je aangestoken en enthousiast geworden van het verhaal van Femmy en Zakija en wil je vrijwilliger worden? Of lijkt een bezoekje aan de naaiclub je een goed idee?

Neem dan contact op met Diverz of kom eens langs. Kijk voor informatie op www.diverz.info of neem contact op met 078-6206060

 

 

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info