logo Diverz

Wij zijn trots op

“Ik heb de kerk nooit verlaten, maar de kerk heeft mij verlaten”

Deze opmerking maakte een 70-jarige homoseksuele bezoeker bij een bijeenkomst in een van onze wijkgebouwen. Diverz organiseert elke maand ontmoetingen voor Roze ouderen. Dit zijn ouderen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of Interseksueel (LHBTI) zijn. De opmerking van de man raakte mij. Homoseksualiteit was tot begin jaren 70 niet alleen strafbaar in Nederland, het stond ook als psychiatrische afwijking vermeld in het handboek van de psychiaters. De kerk keurde homoseksualiteit af. De ouderen hebben herinneringen aan tijden waarin hun liefde werd veroordeeld als iets vies, slechts en zondig. Met alle gevolgen van dien. Mensen konden vaak met niemand praten over hun gevoelens; ‘Ik dacht dat ik de enige was, er waren nergens rolmodellen.’ “Als jij zo bent, dan ben je mijn zoon niet meer” vertelde een andere homo over de harde woorden van zijn vader. Dit zijn de verhalen die ik als opbouwwerker regelmatig terug hoor bij de bijeenkomsten. Door die ervaring en het afwijzen zijn littekens ontstaan en er is bij deze ouderen vaker sprake van eenzaamheid. Diverz wil dat alle mensen, jong of oud, zich geaccepteerd kunnen voelen en bij ons echt welkom zijn.

Afgelopen tijd stormde het in Nederland door de lancering van de Nashville verklaring. Weer was er een veroordeling. Er is, wat mij betreft, niets erger dan gediscrimineerd te worden om jouw achtergrond, jouw huidskleur of jouw seksuele voorkeur. Ook ontstond er verontwaardiging en gevoelens van saamhorigheid. Regenboogvlaggen werden gehesen en kritisch vragen zijn gesteld. Ik hoop dat die storm nog even aanhoudt. Ook al vind je het vanzelfsprekend dat je er voor iedereen bent, zo af en toe is het goed de daad bij het woord te voegen en kleur te bekennen. Die openlijke steun doet meer dan jij je misschien kan voorstellen. Een hart onder de riem, niet alleen van de homo gemeenschap zelf, maar ook van hun kinderen, ouders, familie en vrienden. Het weten dat je ergens welkom bent en jezelf mag zijn doet wonderen!

Ik ben er trots op dat Diverz al enige tijd bijeenkomsten organiseert voor roze ouderen. Ik ben er trots op dat Diverz onlangs heeft besloten om zich in 2019 nog sterker in te zetten voor het zichtbaar maken van de lesbische, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en Interseksuelen in Zwijndrecht. Ik ben er trots op dat Diverz vind dat iedereen zich vrij en veilig moet kunnen voelen binnen onze maatschappij en dat ik daarin kan bijdragen.

Jos Vlasblom

Norderstedtplein 14
3332 GK Zwijndrecht
078 620 60 60
info@diverz.info